top of page

Lískáče - jak jinak než Superfood

Obecně všechny ořechy se dají považovat za superpotraviny. Obsahují mnoho pro tělo prospěšných látek, jako jsou vitamíny, minerální látky, zdravé tuky a také bílkoviny. Jejich konzumaci bychom se tedy rozhodně neměli vyhýbat a pokud možno bychom do naší stravy měli zařadit co nejvíce druhů.


Lískové ořechy jsou plody lísky obecné, která běžně roste i u nás. Z pohledu geografie jsou pro nás tedy velmi vhodným druhem ořechů. Plody dozrávají koncem léta, a proto, pokud máte možnost, určitě si nějaké sami natrhejte.


Co obsahují lískové ořechy?


Lískové oříšky nám poskytují kvalitní nenasycené mastné kyseliny, jako jsou ceněné omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Tyto zdraví prospěšné tuky jsou nám doporučovány ze všech stran, určitě se jich tedy nebojme. Pouze bychom měli mít na paměti, že ani s ořechy se to nesmí přehánět. Právě z důvodu vysokého obsahu tuku, bychom jejich účinky mohli s nadměrnou konzumací uvidět po čase i v zrcadle.


Vitamíny obsažené v oříšcích jsou dalším důvodem pro jejich konzumaci. Lískové oříšky jsou bohaté na vitamíny skupiny B, zejména B1, B6, či B9 (kyselina listová), a dále vitamín E. Mezi prospěšné minerály v lískových oříšcích řadíme zejména draslík, hořčík, vápník a zinek. Stejně tak z nich přijmeme množství železa a mědi. Nejvíce vitamínů a minerálů obsahují čerstvé oříšky. Lépe stravitelné ovšem budou, pokud je krátce na sucho opražíme nebo je na několik hodin namočíme do vody. Důležité je, hlavně kvůli jejich slupce, pořádně je rozkousat.


Jak působí lískové ořechy na náš organismus?


Lískové oříšky mají blahodárný vliv na naše zdraví. Mohou vám pomoci proti únavě či nechutenství k jídlu. Dále podporují slezinu a slinivku a mohou pomoci při prevenci i léčbě ledvinových kamenů. Pro nízký obsah sacharidů jsou také vhodné při cukrovce II. typu. Mohou pomoci i v boji se stařeckou demencí. Jejich vysokou kalorickou hodnotu určitě ocení při zvýšené námaze sportovci. U studentů jsou oblíbené pro zlepšení paměti a při psychickém vypětí.



Velký výběr lískových a jiných ořechů naleznete zde


Podpořte nás na Facebooku.

Také by vás mohlo zajímat

bottom of page