Vánočka po vegansku
Obrňte se trochou trpělivosti, protože vykouzlit lahodnou vánočku chce hlavně čas. A taky trochu šikovné ručičky při jejím zaplétání. Ale až se budete oklepávat od mouky, tak si řeknete, že za tu krásu a chuť to prostě stojí. Vánočka není ale jen pokrm, skrývá v sobě i poselství. Spodní prameny jsou symbolem živlů (oheň, voda, země, vzduch), ty prostřední pak symbolizují rozum, cit a vůli a poslední dva jsou odrazem vědění a lásky.
zdroj foto www.acotedajis.cz
Na 1 vánočku budeme potřebovat:
500g polohrubé mouky 3 lžíce sójové mouky 130g třtinového nebo kokosového cukru 1 vanilkový cukr 30g čerstvého droždí 125ml mandlového mléka 100g vegan margarínu kůra z 1 citrónu hrst rozinek 1-2 lžíce rumu plátky mandlí
Jak na to?
1.
Rozinky si předem namočíte do teplé vody s rumem.
2.
Droždí rozdrobte do trošky vlažného mléka s cukrem. Zasypte moukou a nechte vzejít kvásek (asi 10 minut).
3.
Mléko přelijte do rendlíčku, zahřejte a rozpusťte v něm margarín. Nechte vychladnout na teplotu lidského těla.
4.
Do směsi mouky, cukru a citronové kůry pak na střídačku vmíchejte kvásek a mléko. Vypracujte nejprve vařečkou a poté zpracujte těsto na vále. Pak ho poprašte moukou, uložte zpět do mísy, přikryjte utěrkou a dejte kynout (na hodinu až dvě – mělo by zdvojnásobit svou velikost).
5.
Do vykynutého těsta zapracujte okapané rozinky a pomocí váhy ho rozdělte na 9 stejně velkých dílů. Z nich vyválejte hady - 4 na spodní cop, 3 na prostřední a 2 na vrchní. A jelikož pletací postup lze velmi těžko popsat, podívejte se zde na videonávod.
6.
Upletenou vánočku položte na plech vyložený pečicím papírem. Pomašlujte směsí mléka, margarínu a sirupu (cukru), posypte mandlemi a nechte ještě hodinu kynout. Na 4 místech do ní pro jistotu zapíchejte špejle, aby při pečení nespadla.
7.
Vánočku pečte v předem předehřáté troubě nejprve na 220 stupňů 5 minut. Následně teplotu stáhněte na 160 a dopékejte asi hodinu. Je hotová, jakmile se na prostřední špejli nelepí žádné těsto.
8.
Upečenou vánočku nechte vychladnout na mřížce a před servírováním pocukrujte.
Za skvělý recept děkujeme (zdroj: www.acotedajis.cz)
Podpořte nás na Facebooku.