top of page

Nejlepší kombinace kávy a mléka!

Jdete městem a všimnete si výrazné a sladké výzdoby velkého okna. Nahlédnete do té nové kavárny. Malé stolečky pro dva, bláznivá, ale příjemná výzdoba, plno usmívajících se lidí. Nejít tam, by byl hřích. Z nápojového lístku nevíte, co dřív vybrat. Klasické espresso ne, dnes máte chuť experimentovat!



Cappuccino „není jen nápoj, je to umění“


Lahodný šálek cappuccina se skládá z Espressa, mléka a mléčné pěny ve stejných poměrech - vždy tedy 1/3 šálku. Základem je tedy kvalitně připravené Espresso. V nerezové konvičce se během natékání espressa do šálku horkou parou o teplotě do 70 °C vyšlehá vychlazené plnotučné mléko, které vytvoří sametovou pěnu. Mléko s mléčnou pěnou se lehce nad hrníčkem pomalu vlije doprostřed espressa. Jakmile bude hrníček z poloviny plný, konvička se přiblíží ke středu a decentně nakloní. To zajistí větší přísun sametové pěny po samý okraj hrníčku o objemu 150 – 180 ml.


Pěna je jemná, uhlazená, bez větších bublin. Cappuccino byste měli dostat o teplotě 70° C, to vám dovolí si jej ihned vychutnat bez popálení. V téhle kavárně jsou zároveň kouzelníci. Jak jinak si vysvětlit srdíčka namalována na povrchu? Tomuto umění se říká latte art, ale o tom někdy příště.



Caffé macchiato není to samé jako Caffé latte macchiato!


Pokud jste si vybavili nápoj ve vysoké sklenici, tak jste se spletli. Caffé macchiato a Caffé latte macchiato jsou dva rozdílné světy!


Caffé macchiato (někdy se také nazývá espresso macchiato).


Doslova tento název znamená káva a skvrna. Je vlastně espresso s trochou mléčné pěny v hrníčku stejném jako pro přípravu espressa tzn. 60 – 90 ml. Šikovný barista vám opět dokáže vykouzlit obrázek v pěně.



Caffé latte macchiato (čtěte makijáto).


Název této kávy znamená káva, mléko a skvrna. Caffé latte macchiato vytvoříte tak, že do vysoké sklenice (více než 250 ml) nalijete mléčnou emulzi a počkáte 30 vteřin, než dojde k oddělení mléčné pěny. Poté nalijte doprostřed sklenice připravené espresso.



Caffé latte (káva s mlékem)


Pokud je pro vás Caffé macchiato (rozdíl už znáte - viz výše) moc malé, tak si rozhodně dejte Caffé latte. Velký šálek o objemu 260–280 ml v sobě ukrývá Espresso, Lungo nebo Espresso doppio, zalité menším množstvím pěny. Tento nápoj může být také podáván ve skle, ale musíte se obejít bez vrstvení.



Ledové caffé latte


V horkém dni si můžete vychutnat i ledovou variantu caffé latte. Do vysoké sklenice s ledem se nalije studené mléko a poté Espresso. Pokud se Espresso šikovně vlije po ledu, ve sklenici vytvoří krásnou vrstvu.


Ať už zvolíte cokoli, nestačíte se vynadívat a vaše chuťové buňky budou umírat blahem …



Čerstvě praženou kávu pro přípravu uvedených nápojů lze zakoupit zde


Podpořte nás na Facebooku.

Také by vás mohlo zajímat

bottom of page