top of page

9 rozdílů mezi Arabicou a Robustou – naučte se je rozeznat!

Co vlastně dělá tradiční Arabicu Arabicou? V čem je tahle káva tak jiná, lepší, hodnotnější a váženější? Porovnali jsme pro Vás dvě nejznámější odrůdy kávy a pojďme se tedy podívat na zoubek tomu, proč je kolem kávy Arabica takové halo. Robusta je totiž odrůdou Arabica a tyto dvě kávy k sobě mají opravdu hodně blízko, ale současně je dělí spousty rozdílů.



Arabica je náročnější na pěstování

Abychom vzaly rozdíly opravdu jeden po druhém, musíme se vrátit úplně na začátek. Pěstování Robusty je totiž pro farmáře mnohem méně náročné, nežli pěstování rostliny Arabica. Arabica vyžaduje plantáže ve vysokých nadmořských výškách, a to až kolem 2000 m. n. m., oproti tomu Robustě se daří i v nižších krajinách.


Robusta je také odolnější na změny klimatu, teplot a výkyvy počasí, není tak náchylná na teploty a vyžaduje spíše teplé a vlhké klima. Odrůda Arabica vydá svoji první úrodu asi po čtyřech letech jejího pěstování, za to Robusta rodí hned po dvou letech. Pěstitel Arabica tak musí vynaložit mnohem větší úsilí na to, aby mu rostlina dala kýžené plody, nehledě na náchylnost rostliny ke škůdcům a chorobám.


Tvar zrn a chuť

Přesuňme se o krok dále a porovnejme tvar obou zrn. Zrno Arabica je ploché a protáhlejší, na rozdíl od Robusty, která má zrno zaoblené, pevnější a s rovnou rýhou. Rozdíly obou odrůd poznáte také při popíjení nápoje – jak je všeobecně známo, nejvíce si pochutnáte na 100% Arabice, která je chuťově jemnější a má výrazné aroma. Arabicu pak nejčastěji připravíte samotnou, ale Robusta je častěji přidávána do různých kávových směsí.


A co cena?

Od kvality kávy se pak pochopitelně odvíjí i její cena, přičemž za opravdu kvalitní Arabicu si připlatíte. Světová produkce Robusty je sice stále menší, stejně tak i částka za její pořízení. Producenti a dovozci kávy pak nechávají přimíchávat Robustu do Arabicy, aby tak snížili její cenu.


Čerstvou Arabicu lze zakoupit zde


Podpořte nás na Facebooku.

Také by vás mohlo zajímat

bottom of page