top of page

Nejlepší kombinace kávy a mléka!

  • rabit10
  • Dec 17, 2018
  • 2 min read

Jdete městem a všimnete si výrazné a sladké výzdoby velkého okna. Nahlédnete do té nové kavárny. Malé stolečky pro dva, bláznivá, ale příjemná výzdoba, plno usmívajících se lidí. Nejít tam, by byl hřích. Z nápojového lístku nevíte, co dřív vybrat. Klasické espresso ne, dnes máte chuť experimentovat!



Cappuccino „není jen nápoj, je to umění“


Lahodný šálek cappuccina se skládá z Espressa, mléka a mléčné pěny ve stejných poměrech - vždy tedy 1/3 šálku. Základem je tedy kvalitně připravené Espresso. V nerezové konvičce se během natékání espressa do šálku horkou parou o teplotě do 70 °C vyšlehá vychlazené plnotučné mléko, které vytvoří sametovou pěnu. Mléko s mléčnou pěnou se lehce nad hrníčkem pomalu vlije doprostřed espressa. Jakmile bude hrníček z poloviny plný, konvička se přiblíží ke středu a decentně nakloní. To zajistí větší přísun sametové pěny po samý okraj hrníčku o objemu 150 – 180 ml.


Pěna je jemná, uhlazená, bez větších bublin. Cappuccino byste měli dostat o teplotě 70° C, to vám dovolí si jej ihned vychutnat bez popálení. V téhle kavárně jsou zároveň kouzelníci. Jak jinak si vysvětlit srdíčka namalována na povrchu? Tomuto umění se říká latte art, ale o tom někdy příště.



Caffé macchiato není to samé jako Caffé latte macchiato!


Pokud jste si vybavili nápoj ve vysoké sklenici, tak jste se spletli. Caffé macchiato a Caffé latte macchiato jsou dva rozdílné světy!


Caffé macchiato (někdy se také nazývá espresso macchiato).


Doslova tento název znamená káva a skvrna. Je vlastně espresso s trochou mléčné pěny v hrníčku stejném jako pro přípravu espressa tzn. 60 – 90 ml. Šikovný barista vám opět dokáže vykouzlit obrázek v pěně.



Caffé latte macchiato (čtěte makijáto).


Název této kávy znamená káva, mléko a skvrna. Caffé latte macchiato vytvoříte tak, že do vysoké sklenice (více než 250 ml) nalijete mléčnou emulzi a počkáte 30 vteřin, než dojde k oddělení mléčné pěny. Poté nalijte doprostřed sklenice připravené espresso.



Caffé latte (káva s mlékem)


Pokud je pro vás Caffé macchiato (rozdíl už znáte - viz výše) moc malé, tak si rozhodně dejte Caffé latte. Velký šálek o objemu 260–280 ml v sobě ukrývá Espresso, Lungo nebo Espresso doppio, zalité menším množstvím pěny. Tento nápoj může být také podáván ve skle, ale musíte se obejít bez vrstvení.



Ledové caffé latte


V horkém dni si můžete vychutnat i ledovou variantu caffé latte. Do vysoké sklenice s ledem se nalije studené mléko a poté Espresso. Pokud se Espresso šikovně vlije po ledu, ve sklenici vytvoří krásnou vrstvu.


Ať už zvolíte cokoli, nestačíte se vynadívat a vaše chuťové buňky budou umírat blahem …



Čerstvě praženou kávu pro přípravu uvedených nápojů lze zakoupit zde


Podpořte nás na Facebooku.

Comments


Také by vás mohlo zajímat

Napiš nám

Děkujeme! Dotaz byl odeslán.

Sleduj nás na sociálních sítích

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon

Přihlas se k odběru

© 2017-2022 VitalBlog

bottom of page