top of page

Mandle „když mlsat, tak zdravě“

Mandle znají lidé od nepaměti, zmínky o nich byly již ve Starém zákoně. Už tou dobou bylo známé, že jsou mandle skvělým antioxidantem i potravinou, a proto byly patřičně využívány. Ostatně mandle se dají využít na mnoho způsobů – podivovat se nad jejich popularitou již u našich vzdálených prapředků tedy není až tolik překvapivé. Ale konec historie.



Proč konzumovat mandle?


Proč by vlastně měly mandle zajímat každého, kdo se snaží jíst zdravě? Důvodů je mnoho. Vše se točí kolem živin v nich obsazených – v mandlích nalezneme prakticky všechny zásadní živiny, které lidské tělo ke správnému fungování potřebuje.

V prvé řadě se jedná o mnohé lehce stravitelné bílkoviny a aminokyseliny, v jejichž obsahu prakticky nemají konkurenci. V mandlích se také nachází významné množství fosforu, hořčíku, železa a zejména vápníku. Více než polovinu mandle však tvoří tuk. Ačkoliv obvykle si člověk představí rovnici "více tuku = tloustnutí", u mandlí to díky vyváženému poměru živin neplatí, a cholesterol naopak odbourávají.

A jak že se to projeví na člověku, ptáte se? Mandle – právě díky svému složení – mají mnoho blahodárných účinků. Dokáží výborně uvolnit od stresu a posílit nervy, zpevňují svalstvo i kosti, podporují růst vlasů, vousů a nehtů. Dále mandle pomáhají při různých alergiích a celkově posilují lidskou imunitu. Dodávají člověku energii a svěžest, což z nich dělá ideální součást jídelníčku pro sportovce, vegany, ale i třeba těhotné maminky.



Velký výběr ořechů a mandlí zde


Podpořte nás na Facebooku.

Také by vás mohlo zajímat

bottom of page