top of page

Makadamové ořechy - ořech s puncem luxusu

Tyto ořechy jsou jedny z nejdražších ořechů na světě. Důvodem je jejich obtížné pěstování a také zpracování. Jejich skořápka je velmi tvrdá a ořechy se tak velmi špatně loupou. Díky jejich skvělým vlastnostem je po nich však obrovská poptávka. Všechny tyto faktory jsou důvodem pro jejich vysokou cenu.

Odkud pochází makadamový ořechy?


Původem pocházejí z deštných pralesů v Austrálii, aktuálně se však pěstují po celém světě, nejvíce se jim daří na Hawaji, v Indonésii, v Jižní Africe i ve Středozemí. Austrálie je však stále jejich největším pěstitelem. Stromy, na kterých rostou, mohou být až dvanáct metrů vysoké. Jsou samosprašné a plodí již po třetím roce jejich stáří. Samotné ořechy jsou vlastně peckovicemi a řadí se k ořechům, které mají nejvyšší obsah tuků. Jsou veliké přibližně jako ořechy lískové. Sklízí se ručně, správně zralé ořechy spadají ze stromů na zem. Z jednoho stromu je možné získat i dvacet kilo plodů.


Konzumace makadamových ořechů


Díky svému složení ideálním doplňkem stravy pro každého, kdo si chce držet správnou linii. Mnoho neznalých však odradí jejich vysoká cena či poměrně nízká dostupnost. To je však chyba – makadamové ořechy se nejí na kila, mnohdy stačí zkonzumovat pět, šest oříšků.


Co makadamové ořechy obsahují?


Makadamové ořechy jsou často označovány za krále mezi ořechy. Nejenom díky své vysoké ceně a jakéhosi punce luxusu, ale zejména díky svému složení a prospěšnosti pro člověka. Přes 70 % makadamového ořechu tvoří tuky, díky čemuž jsou velmi kalorické. Avšak je to právě kombinace s dalšími látkami, díky kterým je makadamový oříšek tak zdravý.


Nachází se v něm fosfor, mangan, vitaminy B a E, vápník, železo, ale také všechny základní aminokyseliny, což ocení mimo imunitního systému zejména svaly, a díky vysokému množství nenasycených mastných kyselin i naše srdce.


Jaké mají makadamy účinky?


Samozřejmostí je posílení imunitního systému – jedná se o skvělé antioxidanty, makadamy mají také pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, kladně působí na paměť či popáleniny. Navzdory vysokému obsahu tuku pomáhají snižovat cholesterol, podporují srdce a – nejen – srdeční sval, v neposlední řadě také zpomalují stárnutí pokožky a přispívá k její hydrataci. Jedná se také o ideální stravu pro bezlepkáře.


Vyzkoušejte si makadamové ořechy sami ve vašem jídelníčku. Možnosti jejich použití jsou široké. Dají se konzumovat k pivu či vínu, vmíchat do salátů či do rozličných teplých jídel. Tak propusťte uzdu své fantazii, a udělejte něco pro své tělo i chuťové pohárky.



Velký výběr makadamových a jiných ořechů zde


Podpořte nás na Facebooku.

Také by vás mohlo zajímat

bottom of page