top of page

Několik překvapivých faktů o kávě

Pro řadu z nás je ráno bez hrnku kávy nepředstavitelné. Injekce probuzení, energie a dobré nálady přichází hned s prvním lokem a oblíbený hrnek na kávu má své čestné místo v polici. Má káva nějaká šokující zjištění nebo překvapivá fakta? Abyste byli o kávě plně informovaní, podívali jsme se na oblíbenou rostliny detailněji.


Káva a její účinky na Vaše zdraví

Káva je především velkým kamarádem s Vašimi játry – konzumace kofeinu snižuje riziko onemocnění cirhózou, ale nemyslete si, že když kávu nahradíte jiným nápojem s obsahem kofeinu, že bude efekt stejný. Touto výsadou se totiž může chlubit opravdu jen káva.


Konzumace jednoho až dvou šálků kávy denně prospívá, dle vědeckých výzkumů prestižní Harvardské univerzity, tělu tak, že snižuje riziko onemocnění Parkinsonovou chorobou, cukrovkou nebo rakovinou tlustého střeva.


Podle výzkumů má také popíjení kávy pozitivní vliv při prevenci rakoviny prsu u žen, která se u milovnic kávy objevuje až o 40% méně. Kromě toho je také velkým pomocníkem jak při prevenci onemocnění dna, které velice bolestivě napadá klouby a celý pohybový aparát, tak i při jeho léčbě. Pomáhá zmírnit příznaky nemoci a ulevuje bolestivým kloubům.


Pomocník při cvičení

Káva je nejen důležitým ranním startem, dokázán je i její vliv na délku života a je skvělým pomocníkem při cvičení. Její konzumace uvolňuje do těla endorfiny, známé jako hormony štěstí. A šťastní lidé jak známo déle žijí, déle sportují, déle cvičí a déle se radují.


Impuls pro Váš mozek

Šálek kávy každý den Vám dodá doslova vlnu antioxidantů, jejichž příjem byste si museli zajistit jinou a složitější cestou. Tyto antioxidanty na sebe navazují volné radikály a pomáhají vyplavovat z těla toxiny. Pravidelná konzumace kávy je pak skvělým stimulantem pro Vaše mozkové buňky. Pomůže Vám zvýšit mozkovou aktivitu a dokonce Vám pomůže i s koncentrací.


Hádejte kde mají tu nejlepší kávu? No přece tady


Podpořte nás na Facebooku.

Také by vás mohlo zajímat

bottom of page