top of page

Vyhněte se nedorozumění při objednání kávy!

Znáte to. Sedíte v luxusní kavárně, příjemné restauraci nebo v přeslazené kavárně. Hledíte do nápojového lístku a chcete si dát kávu. Nacházíte spoustu názvů se slovem káva, presso, latte, cappucino či ristretto. Člověk aby s sebou měl encyklopedii kávy. Jak si tedy správně objednat kávu? A co vlastně dostanete? Vezmeme vás letem světem nejznámějšími nápoji, kterým dominuje káva.


Cesta do Itálie za Espressem


Za krásného dne sedíte v kavárně s výhledem na Eifellovku. Objednáváte si hotové umění, pravé italské Caffè Espresso. To obsahuje 7g pomleté kávy (moderní úpravy doporučují i 8 – 9g), která je stlačena vodou o síle 8-10 barů a o teplotě cca 90° C. Hotová káva vytéká 25 vteřin a v hrníčku ji najdete jen okolo 30 ml. Pokrývat ji bude tenká pěna (crema) barvou připomínající lískový oříšek.


Dvojitá italská síla


Pokud vás Espresso neprobudilo, ochutnejte Espresso doppio. Jak už sám název napovídá, dostanete dvojité Espresso. V demitasse šálku vás čeká 14 – 20g kávy, která kávovarem protéká 25 vteřin a výsledné Espresso má okolo 60 ml. Espresso doppio můžete také dostat v šálku na cappuccino.


Americké Espresso


To je Americano. Správně byste měli dostat espresso a horkou vodu zvlášť. Není ale výjimkou, že dostanete už hotový nápoj ředěný 1:5. Často ale chybnou přípravou dojde k uvolnění dřevitých látek a vznikne tak nápoj nevalné chuti s vysokým obsahem kofeinu. Tohle cosi jen vzdáleně připomíná kávu. Ale tenhle kávový Frankenstein se u nás prodává pod názvem české presso.


Lehčí a větší verze Espressa


Pokud chcete více kávy a méně kofeinu, objednejte si Lungo. To vzniká naředěním Espressa horkou vodou (nikdy ne vroucí) v poměru 1:1. U nás Lungo spíše najdete pod názvem velké Espresso.


Výbušné Ristretto


Pokud potřebuje ráno opravdu rozjet organismus, dopřejte si původem sicilské Ristretto. Jak se liší od Espressa? V malém šálku najdete stejné množství kávy, avšak poloviční dávku vody. Navíc protéká oproti Espressu jen 18 sekund. Vzniká tak pouze 20 ml silné, avšak méně hořké kávy.


Malý a nesmyslný Piccolo


Teď sedíte v červí díře nebo kdekoli ve vesmíru. Piccolo není, nebylo a nebude. Pokud si chcete objednat kávu, tak za Piccolo byste neměli nic dostat. Znalá obsluha vás opraví a donese vám Espresso. Piccolo je totiž Espresso, ale Češi si ho chtěli tak nějak přejmenovat. A tak nějak se to doneslo i do světa a někdy můžete tenhle název slyšet klidně v Austrálii či Německu. Cizinci jej často používají, aby obsluze zdůraznili, že chtějí opravdu to pravé malé Espresso.


Operní Piccolo latte


V tomto spojení se opravdu ukrývá nápoj původem ze Sydney. V malé 100 ml sklenici nebo designovém kelímku s víčkem dostanete 15 – 20 ml Ristretta s vrstvou teplého mléka.


Cappuccino


Existuje ve dvou verzích, v obou má ale okolo 150 – 180 ml. Klasické Cappuccino obsahuje 30 ml Espressa, teplé mléko a vrstvu mléčné pěny. Druhá moderní pochoutka obsahuje totéž, ale teplé mléko se s pěnou vyšlehá při teplotě 65° C do mikropěny. A pozor, kvalitní Cappuccino se podává bez skořice a jiných přídavků.



Caffè latte „káva s mlékem“


Je velmi podobné Latte Macchiatu. Obsahuje 30 ml Espressa nebo dvojité espresso 60 ml (espresso doppio), na které se nalije 210 ml (nebo i více) mléčné emulze (zahřáté mléko tryskou) při teplotě okolo 60° C. Takže si zapamatujte - nejprve espresso a poté zahřáté mléko. Správně by se mělo podávat v 250 ml šálku s ouškem.



Caffè latte Macchiato


Latte Machiato (čte se makijáto) je oblíbené zejména u žen při jejich klábosení. Takže milé dámy, nikdy neobjednávejte zkráceně ,,Latte a už vůbec ne latté“. V Česku si s tím poradí, ale v zahraničí byste za Latte dostali tak akorát mléko.


I když ve své podstatě je tento nápoj hlavně z mléka. To se napění, nalije do vysoké sklenice, kde za 30 sekund dojde k oddělení mléčné pěny, teprve potom se přidá Espresso, kdy na povrchu většinou vznikne 3 vrstva. Macchiato znamená doslova skvrnitý nebo ušpiněný což vystihuje samotnou přípravu nápoje, který je v konečné fázi přípravy ušpiněný od espressa. Tento nápoj se podává v 250 ml sklenici.



Modrobílé ledové Frappé


Jak se říká, to nejlepší bývá vynalezeno náhodou. A i tak se to stalo s řeckým Frappé. Do sklenice se nalije trocha vody, přidá se instantní rozpustná káva, dle chuti také cukr či mléko. Vše se rozmixuje nebo hodí do šejkru. Obsah se pak nalije do 250 ml sklenice s ledem a pije se přes brčko.




Vyzkoušejte naši čerstvě praženou kávu a hned nějaký ten nápoj vyzkoušejte. U nás na Vás čeká výběr čerstvě pražené kávy ze 13 zemí světa, která provoní Vaše domovy. Můžete si vybrat jestli chcete kávu zrnkovou nebo mletou. S naší kávou je každé ráno příjemnější. Zde


Podpořte nás na Facebooku.

Také by vás mohlo zajímat

bottom of page