top of page

Vybíráme mlýnek na kávu

Meleme meleme kávu

Spíše než to, zda jaký pořídit kávový mlýnek, je častějším dotazem, zda pořídit spíše pákový nebo automatický kávovar. Vraťme se ale v postupu přípravy kávy o krok zpět a položme si otázku, zda mlít kávová zrna doma, či pořizovat kávu již namletou. Odborník na kávu Vás přesvědčí dvěma slovy – osm minut. Osm minut totiž vydrží aroma čerstvě pomletému zrnku kávy a jen během těchto osmi minut si můžete svůj nápoj vychutnat opravdu naplno.


Ruční mlýnek nebo elektrický?


Odpověď na svoji otázku tedy již známe – pokud jste vyznavačem kvalitní kávy, svůj nápoj si připravte se vším všudy, včetně mletí zrna. Jestliže si kávu dopřáváte jen vy a Vaše nejbližší rodina, určitě se nemusíte bát mlýnku ručního. Obecně lze říci, že pokud nebudete mlít více než 5 káv denně sáhněte po ručním mlýnku. Elektrický mlýnek naopak zvolte v případě, že připravujete kávu denně větší skupině lidí, nebo jste kávomilci a vypijete více než 5 káv denně. Váš obchodní partner nebo zákazník bude z vůně čerstvě namleté kávy doslova unešen. Jaku zvolit značku, zda zvolit spíše mlecí kameny nebo nože a zda pořídit spíše stylový strojek s dřevěnou rukojetí nebo elektrického fešáka v moderním designu – všechny tyto otázky jsou o Vašich prioritách.


Mlecí kameny nebo ocelové nože?


U elektrických mlýnků s ocelovými noži může docházet k přepalování kávy, takže pokud máte možnost výběru, určitě sáhněte po nožích keramických. V dnešní době se však nejčastěji setkáte s elektrickými mlýnky vybavenými ocelovými mlecími kameny. Čím větší průměr ocelových kamenů tím lépe. Mlýnek, který má menší průměr kamenů má obvykle vyšší otáčky což opět znamená zahřívání mlecích kamenů a nebezpečí přepálení kávy. Ruční mlýnky jsou běžně vybaveny mlecími kameny a hrubost namletí kávového zrna si jednoduše sami nastavíte. Ruční mlýnky kávu nepřepalují. Pokud bychom měli dát jasnou odpověď zda elektrický nebo ruční strojek, tak naše odpověď zní – ruční mlýnek s mlecími kameny. Kvalitní ruční mlýnek pořídíte již kolem 1000 Kč a výsledná káva bude jedinečná.


Je důležitý vzhled mlýnku?

Trh je doslova přesycen veškerým zbožím a jinak tomu není s kávovými mlýnky. Značku vybírejte podle zvoleného typu pohonu mlýnku a také podle vzhledu. Ačkoliv Vás možná překvapí, že kávové mlýnky opravdu seženete jak v moderním provedení, tak i klasické vintage verzi. A pořádným úlovkem může být kávový mlýnek i několik desetiletí starý, třeba po babičce nebo objevený v zastavárně.



Čerstvě praženou kávu lze zakoupit zde


Podpořte nás na Facebooku.

Také by vás mohlo zajímat

bottom of page