top of page

Po stopách brazilské kávy

Je krásné ráno. Přes okno dopadají první sluneční paprsky. Je čas vstávat. Šouráte se do pomalu do kuchyně a dáte ohřát vodu. Otevíráte dózu s kávou. To aroma vám vykouzlí úsměv na tváři. V duchu se přenášíte do kouzelné Brazílie. Cítíte písek pod nohama, tajuplný deštný prales máte na dosah ruky. K uším vám doléhá zvuk karnevalu v Rio de Janeiro. Na odlehlé ulici v São Paulu potkáváte starousedlíka. Ten vám s potěšením vypráví příběh o dokonalé kávě. O brazilské kávě.


Cesta kávového zrnka do Brazílie


Byl jeden brazilský muž a ten byl vyslán roku 1727 na nebezpečnou misi. Z francouzské Guyany měl získat cenná zrna kávovníku. Konečně by se tak mohl jeho domov přidat ke vzrůstajícímu kávovému šílenství. Za pašování ovšem hrozila smrt. Byl ale vychytralý, tak okouzlil manželku zdejšího guvernéra. Za vášnivou noc obdržel jako odměnu velkou kytici. V té bylo ale zároveň ukryto pár vzácných plodů. A tak začala budoucnost brazilské kávové velmoci.


Není káva jako káva


Pomalu jste došli mezi území Minas Gerais a São Paulo. Vidíte kávovou plantáž jednu vedle druhé. Hrábnete do pytle s právě sklizenými zrny. Cítíte to? To je výborná, kvalitní a pravá Arabica. Tenhle úchvatný poklad se u vás doma ukrývá pod názvem santos. Ten se ale vyrábí v různých druzích a kvalitě, upozorňuje vás váš průvodce. Pokud si chcete vychutnat celou Brazílii v jednom šálku, sáhněte po nejkvalitnějším santos bourbon.


Vychutnejte si Cafezinho


Starý pán dokončil své vyprávění. Mezitím už stačil vypít 2 kávy. Jak se vám zmíní, Brazilci jsou po USA největší spotřebitelé kávy. Tu tady dostanete na každém rohu. Víte, jak pít panáka vodky? Přesně takhle tu musíte vypít kávu. Malý hrníček silné a horké kávy musíte vypít rychle, naráz a nejlépe vestoje. A často :-)




Jednou nohou doma, druhou po Brazílii


Probere vás pískání konvice. S povzdechem se vracíte do přítomnosti. Je čas zalít výborný santos bourbon. Čeká vás plná a jemná chuť s nízkou kyselostí. Na jazyku vás pohladí odstíny oříškové a čokoládové v kombinaci s ovocným nádechem. Doma si však kávu oproti Brazílii můžete pomalu vychutnávat. Stačí už jen zavřít oči a ocitnete se zpátky v ráji, kde vás čeká starý Paulo s novým příběhem.



Brazilskou kávu lze zakoupit zde


Podpořte nás na Facebooku.

Také by vás mohlo zajímat

bottom of page