top of page

Český král ořechů

Vlašské ořechy jsou u nás naprosto běžnou součástí jídelníčku. Bylo tomu už odedávna, protože ořešáku se v našich podmínkách skvěle daří. Určitě si pamatujete, jak každé září, když jsme jako děti nebo dospívající usedaly znovu do školních lavic, nastala doba jejich sklízení. Jak bylo zábavné vzít si na pomoc poblíž ležící klacky a s jejich pomocí se snažit ze stromu dostat co nejvíc ořechů. A ty viditelné následky. Při jejich následném dobývání skrz jejich tlustou zelenou slupku se ruce dětí často zbarvily do tmavě hnědé a dost dlouhou dobu trvalo, než se podařilo tuhle památku na sklízení ořechů vymazat.



Ale nejen tyto vzpomínky, které se vážou k „vlašákům“ jsou fajn. Vlašské ořechy nám dokáží připomenout úžasné moučníky, mezi kterými nelze nezmínit štrúdl, který dostává naprosto nezaměnitelnou chuť, pokud do něj vlašské ořechy přidáme. To je ale jen malý příklad jejich využití. Lze z nich vyrobit například tinktury, mouky, másla, likéry, oleje atd.


Co obsahují vlašské ořechy?


Obsahují celou řadu vitamínů, minerálů, stopových prvků a proteinů. Jsou pro nás velmi dostupnou a přirozenou pomocí, jak se posílit v dnešní velmi přehnaně uspěchané a stresující době. Dokáží totiž pomoc při snižování cholesterolu a regulaci krevního tlaku, ženy jistě ocení pozitivní vliv na růst a kvalitu vlasů, nehtů a pokožky a muži mohou využít této přírodní cesty k posílení sexuální potence i plodnosti. Jsou doslova báječnou potravou pro náš mozek, kterému dodají potřebnou energii a odbourávají stres a vyčerpání.


Skvělé je, že díky nízkému obsahu sacharidů se jich nemusíte zříkat ani v případě, že jste diabetikem.Pokud vám váš ořešák letos dopřál bohatou úrodu, nebo jste si vlašské ořechy zakoupili, nebojte se je uchovat v lednici nebo v mrazáku. Tam vám vydrží i déle než rok. Můžete si je tam ponechat třeba na dobu pečení vánočního cukroví, které se zkrátka bez vlašáků neobejde.


Vlašské ořechy lze zakoupit zde


Podpořte nás na Facebooku.

Také by vás mohlo zajímat

bottom of page