top of page

Baterie na cesty!

Datle jsou dokonalou vitaminovou a energickou bombou. Tyto sladké plody jsou velmi bohaté na draslík, vitaminy A, B, niacin, měď a také železo. Plody datlovníku jsou tmavě hnědé barvy a oválného tvaru. Tvoří je až 70% sacharidů a malé množství vody. Datle představují významný zdroj vitaminu A, B a také chlóru, železa.


Proč konzumovat Datle?


Potřebujete-li dodat tělu rychle energii, sáhněte po datlích. Jsou ideální na cesty, na delší cyklistické vyjížďky, fyzické aktivity. Datle se používají k utišení podrážděného žaludku, při průjmu, ale i jako velmi účinný prostředek na uspávání.


Díky vysoké energetické hodnotě (100g sušených datlí má cca 277,19 kcal) podpoří datle vaši koncentraci, v případě, že se učíte na zkoušky. Klidně si dopřejte hrst datlí, pomohou vás také zasytit podobně jako ořechy.

  • při fyzických aktivitách k doplnění energie

  • při podráždění žaludku a průjmu

  • pro zlepšení koncentrace např. při učení

  • jako podpora spánku

  • jako doplněk pro výživu vlasů a nehtů

  • jako náhrada sladkostí

Co obsahují sušené datle?


V sušených datlích najdete vysokou dávku draslíku a vitaminu B1 a A, zatímco vitamin C zde nenajdete téměř žádný. Jsou rovněž koncentrovaným zdrojem niacinu a mědi, mají vysoký obsah vlákniny. Velmi cenné jsou pro obsah kyseliny pantotenové, která pomáhá zlepšit fyzickou kondici, dodat vám energii. Rovněž obsahují esenciální aminokyselinu tryptofan, která podporuje spánek. Jsou skvělé díky podpoře krvetvorby a buněčného metabolismu. Datle lze konzumovat čerstvé, sušené, ale také v salátech, musli nebo v pudinku. Dětem skvěle poslouží jako náhrada sladkostí. V subtropických zemích a na Blízkém východě tvoří jednu ze základních složek potravy. Jsou také považovány za mírné afrodiziakum pro muže i ženy.


Rovněž pomáhají minimalizovat riziko vzniku rakoviny a nejrůznějších chorob srdce. Jsou ideální potravinou pro těhotné a kojící ženy, podporují tvorbu mléka. Často se přidávají do energetických tyčinek na cesty. Vyzkoušet je můžete do koláčů, nejrůznějších dezertů nebo s nimi jen někomu udělat radost. Datle jsou velmi prospěšné našemu zdraví.


Kvalitní datle lze zakoupit zde


Podpořte nás na Facebooku.

Také by vás mohlo zajímat

bottom of page