top of page

Instantní káva - proč ji lidé pijí a neměly by?

Máte rádi instantní bramborovou kaši? Instantní nápoje? Konzumujete instantní polévky? Že ne? A ruku na srdce, pijete instantní kávu? Ano? A proč? Pokusíme se Vám vysvětlit náš názor a důvody proč není instantní káva tou správnou volbou.



Instantní rozpustná káva


Mnozí z vás na otázku proč instantní kávu pijí, odpovídají - protože je její příprava jednoduchá. Stačí nasypat lžičku či dvě kávy do šálku a přelít horkou vodou. A je to! Podobně jako ve stejnojmenném dětském seriálu, i instantní kávy to většinou vypálí tak jako u dvou postaviček v seriálu o Patovi a Matovi malými katastrofami. Dovolujeme si tvrdit, že tento způsob přípravy kávy v českých domácnostech stále převládá, i když instantní káva, s pravou a kvalitní kávou nemá mnoho společného.


Kdo za to může?


Za vznik instantní kávy vděčíme Japonskému vědci jménem Satori Kato, který světu v roce 1901 představil kávový prášek. Rozmach instantní kávy mají na svědomí podnikaví Američané. Nejvíce ji ocenili vojáci na frontě, kteří si nemohli dovolit věnovat přípravě kávy víc času, než kolik bylo nezbytné pro samotné přivedení vody několik stupňů pod bod varu. Instantní káva tak, jak ji známe, se začala vyrábět v roce 1938 ve firmě Nestlé pod značkou Nescafé a na trh se významně rozšířila až v 50. letech 20. století.


Podívejme se jak se instantní káva vyrábí


Instantní káva se připravuje 2 základními způsoby:

První z nich používá k vysušování kávy chlad. Z rozemletých kávový zrn, které se při zpracování zalijí horkou vodou, se vytvoří výluh, de facto zalévaná káva. Tento kávový nápoj působením velmi nízkých teplot krystalizuje a pomocí sublimace se led odpaří a zůstanou krystalky instantní kávy jak je známe.


Druhý způsob je založen na sušení koncentrovaného kávového louhu horkým vzduchem v specializovaném přístroji. Výsledkem je granulovaná instantní káva.


Přesvědčilo Vás to?


Nás velmi ne. Oba tyto postupy mají totiž několik nedostatků:


- zalitím rozpustné instantní kávy si připravujete v podstatě "druhák", protože mletá káva byla zalitá už při její výrobě.

- na přípravu instantní kávy se používají většinou a zcela logicky, méně kvalitní odrůdy kávy Robusta.

- výrobci tvrdí, že se v procesu přípravy nepřidávají do směsi žádné přísady ani chemikálie, odpůrci instantní kávy a kávoví puristé však protestují a tvrdí, že se krystalizaci ve výrobě trochu chemicky "pomáhá". - asi v třetině případů se stává, že se do instantní kávy přidávají mleté kávoviny, např. pražené obilniny nebo bylinky, zejména kvůli ceně.

Spočítejte si kolik vás asi vyjde jeden šálek instantní kávy. Možná Vás překvapí, že 1 šálek instantní kávy Vás vyjde dráž než 1 šálek připravený z čerstvě pražené zrnkové kávy. Při vší úctě, instantní káva také nikdy nebude v chuti konkurovat kvalitně připravené čerstvě pražené kávě.


instantní gastronomie


Vraťme se na začátek dnešního článku. Představte si instantní bramborovou kaši. Instantní polévky, ve kterých se to hemží glutamáty. Nebo instantní nápoje, které jsou plné cukru. Je to pro vás nepěkná představa? Ve finále je ale stejně tak nepěkná představa i instantní káva. Jde v podstatě o totéž. I když se v posledních letech urputně bráníme nezdravému stravování a výrobci instantních jídel a nápojů se snaží předběhnout v tom, čí produkt je méně chemický, instantní káva si stále nese své renomé a stále je oblíbená a rozšířená.


Dopřejte si proto ve chvílích odpočinku a pohody kvalitní kávu připravenou prověřenými postupy z čerstvě pražené zrnkové kávy. Neodbíjejte se instantními náhradami, které s kávou spojuje jen zavádějící název. Je tolik možností jak se potěšit skvělou chutí. Zkuste některou z nich!


Čerstvě praženou kávu můžete zakoupit zde


Podpořte nás na Facebooku.

Také by vás mohlo zajímat

bottom of page