top of page

Co jste o máku nevěděli

Mák se s lidstvem pojí již od nepaměti – už v době kamenné rostl v Evropě, a tehdejší obyvatelé o jeho blahodárných účincích moc dobře věděli. Ještě podstatně dříve byl mák využíván v Mezopotámii – a to nejenom při výrobě drog. A co že je vlastně na této skoro dva metry vysoké plodině tak zajímavého?


Co ukrývá makové semínko?


Mysleli jste si, že mléko je nejlepším a nejpřirozenějším zdrojem vápníku? Pak vězte, že existuje potravina, která je v tomto ohledu ještě lepší – mák modrý. Pouhých 100 gramů máku obsahuje skoro dvojnásobek doporučené denní dávky vápníku. Podobně na tom je i s obsahem fosforu a také v něm nalezneme dokonce trojnásobek denní dávky vitaminu B1. Kromě toho makovice obsahují mnoho vlákniny a bílkovin.


Jak mák prospívá zdraví?


Mák modrý pomáhá s bolestmi hlavy, tlumí svalové křeče, celkově člověka uklidňuje a uvolňuje od stresu. Díky svému vysokému obsahu vápníku pomáhá růstu kostí, nehtů a vlasů, a navíc se jedná o výbornou prevenci proti čím dál běžnější osteoporóze.


Zapomeňte tedy na to, že mák rovná se opium či sladké buchty od babičky. Modrý mák je totiž hlavně skvělou součástí našeho každodenního jídelníčku. A jeho využití v kuchyni je vskutku pestré – zkuste si třeba vyrobit makové mléko s ovocnou příchutí. Skoro nic k tomu nepotřebujete, a přitom uděláte svému tělu medvědí službu.


Jak vyrobit makové mléko?

Vylouhujte cca sto gramů modrého máku v jednom litru vody po dobu čtyř až osmi hodin, následně rozmixujte a přeceďte. Mléko dochuťte dle potřeby – medem, banány nebo jiným čerstvým ovocem. Důležité je mléko déle neskladovat, určitě ho konzumujte čerstvé. A ptáte se, proč byste měli makové mléko pít? Jedná se o skvělou náhradu kravského mléka, kterou si jednoduše připravíte sami doma, takže pokud nekonzumujete živočišné výrobky, makové mléko je pro vás skvělým řešením.


Na závěr


Protože jsme přesvědčeni o kvalitě tuzemských surovin oproti těm, které se k nám dováží a také proto, že jsme patrioti snažíme se vždy shánět suroviny od českých nebo slovenských zemědělců. S mákem jsme měli kliku a podařilo se nám ho sehnat od zemědělců na Vysočině.


Český mák z Vysočiny můžete zakoupit Zde


Podpořte nás na Facebooku.

Také by vás mohlo zajímat

bottom of page